чума

 | 

 

 

Всяка монета има две страни. Възприемаме пандемията на коронавирус като бедствие. И наистина е така. Но по ирония на съдбата именно големите епидемии промениха света към по-добро и създадоха съвременната цивилизация, каквато я познаваме.

Чума: да живее ароматният сапун!

Categories:

 | 

 

 

Заразата с коронавирус следва установена цикличност - на всеки 100 години човечеството е връхлитано от унищожителни епидемии и пандемии. От лептоспироза умират индианците в Северна Америка, изчезват цели племена.

Има теория, че пандемия се появява на всеки 100 години и цикличността е спазвана в цялата история на човечеството. Но по разбираеми причини, до днешно време не са достигнали данни за всички болестни епидемии и пандемии.

 | 

 

 

Най-страшните зарази, донесли жестока смърт в Европа през древността, Средновековието и в по-ново време, идват от Азия според историческите справки. Резултатите от тези щамове са катастрофални за човечеството.

 | 

 

 

Ако гневно питате колко хиляди трябва да станат болните и жертвите на COVID-19, та Световната здравна организация да обяви пандемия от коронавируса, изобщо не сте изключение. Категорията “пандемия” не е дефинирана ясно.

 | 

 

Двама чумави китайци са били приети в пекинска болница, предаде Си Ен Ен, цитирани от новини.бг.

Пациентите са били инфектирани с Yersinia pestis - микроорганизъм, смятан за причинител на епидемията, наречена Черната смърт. Състоянието на хората е било стабилно, защото са били лекувани с антибиотици. Властите в най-многолюдната държава в света са заявили, че са били предприети всички възможни мерки за предотвратяване на разпространението на заразата.

Categories:

 | 

 

Труповете на най-малко 15-16 диви прасета са били открити от ловци по време на неделния лов в района на община Върбица в Шуменско, съобщава "Монитор". На място още в неделя вечерта са пристигнали представители на БАБХ, РЗИ, Областната управа и полиция, пише блиц.

Categories:

 | 

 

Африканска чума по свинете в голям комплекс край Видин - започнало е евтаназирането на близо 4000 животни. Обектът в село Новоселци е на по-малко от 3 километра от видинския квартал „Нов път”. Там през юли в лично стопанство беше установен и първият случай на заболяването в областта, пише frognews.bg.

Categories:

 | 

 

Домашни прасета са били избити заради африканската чума извън 20-километровата санитарна зона. Това се е случило в мездренското село Брусен, предаде БТВ, цитирани от новини.бг.

Стопаните се съмняват дали наистина е трябвало да избиват прасетата си, както им е било наредено.

Categories:

 | 

 

За чумата отговорност носи Министерският съвет и премиерът. Това заяви в Шумен председателят на БСП Корнелия Нинова, която подчерта, че БАБХ е била инструмент за изпълнение на правителствени решения.

"Кой проспа година и половина и даде пари за бутафорната ограда - правителството и Порожанов. Кой реши да се отпуснат триста лева за почистване на дворовете и нито лев за плащане по пазарни цени - правителството", допълни още соцлидерът.

Според нея унищоженият роден сектор ще бъде компенсиран с внос и цените се увеличават, пише лупа.

Categories:

 | 

 

Заради констатираното второ огнище на заразено от африканската чума диво прасе в района на Държавно горско стопанство "Алабак" над Велинград, се забранява дърводобива, брането на гъби, туризма и всички дейности, които биха довели до разпространяването на заразата. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, пише лупа.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби