домашно насилие

 | 

 

 

По време на пандемията домашното насилие придоби по-големи мащаби. От началото на извънредното положени се отчита ръст на сигналите за физическо и психическо посегателство вкъщи. Какво е да си жертва на насилие – разказ от първо лице.

 

Categories:

 | 

 

 

Общо 543 заповеди за защита от домашно насилие са издали съдилищата у нас за първите два месеца на 2020 година. За месец януари в цялата страна броят им е 271, а за февруари – 272.

Справка на МВР, цитирана в писмен отговор от вътрешния министър Младен Маринов показва, че броят остава почти непроменен за същия период на миналата година, когато през януари са издадени 284 и 262 през февруари. Общият брой заповеди за защита през миналата година е 3240.

Categories:

 | 

 

 

Полицаи от Първо РУ - Перник изясняват случай на домашно насилие, съобщава "ЗаПерник".

Пострадало е 16-годишно момиче, което е ударено в областта на главата от баща си, 42-годишен перничанин. Девойката е настанена в болнично заведение със сътресение на мозъка, а баща й е задържан за 24 часа с полицейска заповед.

Categories:

 | 

 

 

Както в световен мащаб, така и в някои страни от ЕС се съобщава, че случаите на домашно насилие са нараснали с една трета през седмицата след въвеждане на извънредното положение.

Жените, живеещи в среда на насилие, се налага да си стоят у дома с насилника си за по-дълги периоди от време. Поради това им е много трудно да се обадят на горещи линии за помощ, тъй като извършителят винаги е наоколо, съобщи пресслужбата на Европарламента, цитирани от „Сега”.

Categories:

 | 

 

 

От началото на извънредното положение у нас все повече хора са станали жертва на насилие в собствения си дом, търсят помощ от горещите телефони. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора, съобщи Нова телевизия. За неприятната тенденция в световен мащаб предупреди преди дни и ООН.

Надежда Стойчева, директор на фондация "Асоциация Анимус" коментира, че може да се каже, че няма бум на обажданията, защото жените са много затруднени в ситуация, в която са под контрол.

Categories:

 | 

 

 

Предприетите в цял свят ограничителни мерки във връзка с борбата срещу коронавируса повишават опасността от домашно насилие. Това заяви специалният докладчик по въпросите на насилието срещу жени Дубравка Симонович.

„Много е вероятно домашното насилие да се разрасне", предупреди тя. За много жени и деца домът може да бъде място, където владетел е страхът и където с тях се отнасят жестоко. Тази ситуация се задълбочава по време на изолацията и пълната карантина, въведена заради COVID-19.

 | 

 

 

Над 34 900 са случаите на домашно насилие, за които е подаден сигнал до телефон 112. Това показва статистика на МВР.  От януари досега в полицията са звънели за почти 4 100 случая.

Социален експеримент на предаването „Здравей, България” по NOVA обаче показа, че по-голяма част от хората, които стават свидетели на насилие, са склонни да си замълчат и да подминат, дори и ако тормозът се случва пред очите на десетки в центъра на София на оживена улица.

„То не ми е за първи път, аз тука живея.

Categories:

 | 

 

През последните седмици Преслава споделя доста кадри от своите задгранични пътувания. След италианската столица Рим дойде ред на Истанбул. В ежедневните инстаграм истории на добричлийката се редят забележителности, маси отрупани с вкусотии, зашеметяващи гледки от Босфора и златни съкровища от музеите, пише лупа.

Един специфичен кадър привлече вниманието и ако беше само снимчицата, нямаше да има никакъв проблем, но текстa към фотоса, който певицата беше добавила си е истински гаф, пише LifeOnline.bg.

Categories:

 | 

 

По споразумение на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден Ч.С., на 40 г., за това, че в периода от 01.03.2019 г. до 02.03.2019 г., в град Стара Загора, противозаконно е лишил от свобода 36-годишна жена, като я държал заключена и вързана със сезал за китката на ръката, против волята ѝ в къща в гр. Стара Загора, като деянието е извършено в условията на домашно насилие.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби