Великден

 | 

 

 

 

По традиция великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. Ако сте оставили тази работа за днес, може този материал да ви помогне.

Смята се, че първото яйце трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

 | 

 

 

Ваканцията зад граница за предстоящия Великден ще бъде възможна в едва 3 държави на Балканите. На карантина, бърз или PCR тест ще подлежим при пътуването си до останалите осем страни. Това става ясно от сайта на Министерството на външните работи (МВнР).

Българските туристи ще посрещнат празника без никакви ограничения в Сърбия, Албания, Молдова и Република Северна Македония. Оказва се, че страните със стриктни противоепидемични изисквания за влизащите от България туристи са двойно повече.

Categories:

 | 

 

 

По Великден сме изяли 80% от българското агнешко, цените за Гергьовден остават същите, прогнозират от бранша. Това обяви в ефира на Нова ТВ Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

 

Categories:

 | 

 

 

В навечерието на светлия християнски празник Великден бе спечелен дълго чаканият джакпот в играта "Тото 2 - 6/49", съобщиха от Националния тотализатор.

Щастливият фиш за 4 лв. е пуснат в Исперих, а късметлията ще грабне сумата от 5 457 471 лв., осигурена от 31-ия за годината тираж.

Categories:

 | 

 

 

Пазарите и цветните борси в страната отново отварят врати. Магазините на открито бяха затворени със заповед на здравния министър, а причината беше струпване на много хора на едно място по време на почивните дни около Великден.

Categories:

 | 

 

 

Интересно ли ви е да разберете на кои дати се пада православният Великден през следващите години? Тази година той е на 19 април и ни делят часове от момента, когато целият християнски свят ще каже: Христос воскресе! Оказва се, че догодина Великден ще е доста по-късно - цели 2 седмици след тазгодишния. Предлагаме ви списък на Великдените чак до 2026 година. Ето ги:

Великден 2021 г. – 2 май

Великден 2022 г. – 24 април

Великден 2023 г. – 16 април

Великден 2024 г. – 5 май

 | 

 

 

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гроба на починали близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

На този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

Categories:

 | 

 

 

Днес е Велики, или Разпети петък - денят, в който е разпънат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък, а входът се пази от охрана.

На днешния ден християните съпреживяват страданията на Спасителя. Именно на този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода.

Categories:

 | 

 

 

Във връзка с предприетите противоепидемични мерки и намаляване на възможностите за безпричинни пътувания, БДЖ ще ограничи движението на влаковете в страната.

За тази цел през периода от 17-и до 20-и април включително няма да се движат общо 39 влака, които пътуват по различни направления на територията на страната.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби