Алтернативният бюджетен дебат

loading...

Представители на петте партии в Реформаторския блок - ДБГ, ДСБ, Синьо единство, Зелените и Народна партия "Свобода и достойнство" се обявиха срещу актуализацията на бюджета. Те направиха това на алтернативен дебат на открито пред Народното събрание, час преди дебатът на второ четене за бюджета да започне в пленарна зала. "Изтеглянето на 1 млрд. не е нищо друго освен финансиране на отказа от реформи", беше категоричната позиция на блока.

На дискусията пред парламента бяха поканени и представители на управляващите в лицето на премиера Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Нито те, нито други представители на комисията по бюджет и финанси обаче се появиха на площада.

"Това правителство продължава безрасъдната фискална политика на ГЕРБ. А тя е политика на едновременно увеличаване на държавния дълг и изтъняване на резерва", обяви финансистът Бисер Манолов от ДБГ на пресконференцията на открито.

По думите му в повечето страни, когато се правят реформи, дългът е за сметка на резерва или обратното, но никога не и двете едновременно и то без реформи. Той посочи, че през 2009г. е имало 1.1 млрд. лева разлика между дълга и резерва, но ножицата през пролетта на 2013 се е разтворила до 9 млрд. лева.

"Това задлъжняване и липсата на реформи, ще се отрази през септември, когато очакваме ревизия на кредитния рейтинг на страната". Манолов припомни прогнозата си, че актуализацията на бюджета ще доведе до по-големи лихви по кредитите както за гражданите, така и за бизнеса.

Иван Стамболов от движението посочи, че с този бюджет България затваря исторически цикъл от времето на Тодор Живков от крадене на държавни пари заедно с ръст на държавния дълг. "Нагло е да се тегли 1 млрд. заем, които да го връщат хората, които не искат това управление да бъде на власт. Правителството няма възможмост за правилни ходове", категоричен беше той.

"Опитват се да ни обвържат с 1 милиард лева, без да ни обяснят защо, без дори да се опитат да налучкат аргументи. Така става очевидно, че има задкулисие, за което отиват тези средства, както е очевидно, че задкулисието прави неприемливите назначения" коментира Димитър Бъчваров от ДСБ.

Мартин Димитров от "Синьо единство" посочи, че правителството върви по стъпките на Жан Виденов. Единствената разлика е, че сега валутния борд забранява да се печатат пари, но затова се взимат заеми. Този път води до рецесия, обяви той.

И от Зелените, и от Народна партия "Свобода и достойнство" припомниха, че бпокът настоява президентът да наложи вето на актуализацията на бюджета.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби