Мая Манолова изригна срещу ГЕРБ: Машините не се хранят с кебапчета

loading...

 

54 процента от хората казаха ''да'' на машинното гласуване.

Въпреки липсата на информационна кампания и пречките от някои секционни избирателни комисии в 310 секции от общо 3000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите. Това заяви омбудсманът Мая Манолова през журналисти по повод предложението на ГЕРБ за отпадане на машинното гласуване за местните избори, съобщи новини.бг.

,,Аргументът, че машините не са намалили недействителните гласове просто не е верен. Чрез машините подаването на недействителни бюлетини е невъзможно. Другият довод, че машините са оскъпили вота също не е верен, защото не машината, а ЦИК оскъпи вота, наемайки машини на цена, на която можеше да ги закупи. Така че виновникът за скъпия вот е само и единствено ЦИК'', коментира Манолова.

,,Възниква въпросът каква е истинската причина. Истинската причина е, че машините разобличиха кражбата на вот и нечестното съставяне на протоколи на СИК. Това е истинският мотив - мотивът, че машините не ядат кебапчета и не взимат по 50 лева. С това действие се отнема възможността на българските граждани да гласуват бързо и удобно. Останалите аргументи просто са несъстоятелни. В тази връзка очаквам да бъде посечено и електронното гласуване. При тази ситуация ми обяснете как да очакваме честни избори?!'', коментира омбудсманът.

,,Това са стъпки за отнемане на права, на възможности, на демократични придобивки на българските граждани. Ще обмисля какви възможности имам, но искам първо да минат съответните консултации'', допълни в заключение Мая Манолова.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби