лекарства

 | 

 

 

Ден след ден все по-рядко хората намират нещо позитивно заради влошаващата се ситуация, но все още ги има и трябва да има повече.

 

Бургазлийка сподели за необичайна случка по време на карантината й. На съпруга на Красимира, който също е бил под каратина, е изписан антибиотик и точно след минути полицай е позвънил за проверка. Жената е разказала за ситуацията им, а униформеният мъж без да се замисли е отишъл и закупил лекарствата с личния си автомобил.

Categories:

 | 

 

 

Втори самолет достави от Китай лекарства и предпазни средства, купени от българското правителство след постигнатите договорености между премиера на Република България Бойко Борисов и премиера на Китайската Народна Република Ли Къцян.

Доставката включва 156 800 предпазни маски и над 200 000 кутии медикаменти, необходими за болничното лечение съгласно международните протоколи за терапия на заболелите от COVID-19.

 | 

 

 

Истерия се появи сред клиентите на аптеките. След като снабдяването с маски и децинфектанти се нормализира и те вече могат да бъдат открити навсякъде, потребителите започнаха масово търсене на медикаменти, разрешени за употреба за различни заболявания, за които се смята, че са ефективни и при симптоми на COVID-19. Това стана ясно от думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова пред БНР.

Categories:

 | 

 

 

В най-малко седем европейски страни започват клинични изпитания на четири експериментални форми на лечение на коронавируса, предаде АФП. 

Клиничните изпитания ще се извършват в Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Люксембург и Нидерландия, съобщи френският институт по клинични изследвания, уточнява БТА. Общо в изпитанията ще участват 3200 пациенти.

 | 

 

 

НЗОК въвежда облекчен режим за издаване на рецепти по протокол и рецептурна книжка на хронично болните пациенти.

За утвърдени протоколи, изтичащи в периода до 16 април 2020 г., които не изискват промяна на терапевтичната схема, ще бъде направено служебно продължение в информационната система на НЗОК за срок от 1 месец, считано от датата, до която е валиден всеки конкретен протокол. Хартиените протоколи няма да бъдат презаверявани от РЗОК.

Categories:

 | 

 

Някои лекарства могат да бъдат опасни за хората в преклонна възраст, смята американският лекар Пит Салбър.

Според него пенсионерите е по-добре да не пият определени препарати за лечение на болести на стомашно-чревния тракт, захарния диабет и редица други проблеми.

Той съветва пенсионерите много предпазливо да се отнасят към някои лекарства за лечение на захарен диабет, защото в противен случай може да се развие хипогликемия - патологично състояние, което се характеризира с ниско съдържание на глюкоза в кръвта.

Categories:

 | 

 

 

От Българския лекарски съюз (БЛС) искат да се въведе един лев потребителска такса за преглед на дете при личния лекар, а държавата да доплаща 1.90 лева, както е при пенсионерите.

Categories:

 | 

 

Зависимостта от лекарствените препарати може да бъде както психологическа, така и физическа. Пристрастяването може да се развие към всяко лекарство, при това – достатъчно бързо.

Лекарствената зависимост е една от най-често срещаните днес. На практика много от българите прибягват до самолечение, неправилно избират лекарствата и не спазват продължителността на терапията. В резултат на това често използват едни или други лекарства продължително време, което води до развитие на невъзприемчивост на организма и необратими промени.

Categories:

 | 

 

Пиенето на много алкохол никога не е добра идея за здравето ни. Напротив, лекарите казват, че големите дози спиртни напитки и честата им употреба може да бъдат фатални за нас.

В същото време обаче има различни мнения относно ползите от "едно малко". Дали ще е ракия, вино, бира или друга алкохолна напитка, всяка една може да се счита за лекарство при определено състояние. Как стои обаче въпросът с комбинацията между алкохол и лекарства,

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби