грип

 | 

 

 

1500 души са в болници у нас с COVID-19, това показват данните към днешна дата. 74 от тях са в интензивни отделения.

 

На пръв поглед симптомите на грипа и COVID-19 се припокриват. При коронавирусна инфекция обаче е характерна загубата на вкус и обоняние, макар и не при всички.

 

Едва ли има лекар, който може да разграничи грип и коронавирус в първите 24 часа. Това казва д-р Даскалова - лекар с опит в диагностицирането и на двата вируса, а обяснението е просто, съобщи БНТ.

 

 | 

 

 

Какво ще се случи когато грипът и COVID-19 ни връхлетят заедно?

 

 

Учените по света едва успяха да регистрират някакъв напредък в борбата срещу COVID-19, а ето, че идва зимата с типичните за този сезон настинки и грипни вируси.

 

Именно комбинацията от коронавирус и грип представлява сега предизвикателство за науката, а неяснотите затрудняват подготовката за зимния сезон.

 

Двойна заплаха

 

Едно все пак е ясно: срещу грип можем да се ваксинираме!

 

 | 

 

 

През 2009 учени прогнозират, че епидемията от свински грип ще протече тежко и ще отнеме много човешки животи. Само че вирусът не причинява толкова много щети. Защо? Дали и при Ковид-19 ще се получи нещо подобно?

 

Categories:

 | 

 

 

Доста шокиращи факти изнесоха специалистите от CIBER по епидемиология и обществено здраве и здравния институт Карлос III в Испания. Те изчислиха, че общо през грипния сезон 2017-2018 г. близо 800 000 души са били обект на грипа в страната. От тях 52 000 е трябвало да бъдат приети в болница, а около 15 000 са загинали.

Вижте сега таблицата Министерството на здравето, публикувана днес:

 | 

 

 

Коронавирусът може да е във фокуса на публичния интерес заради тревожните новини около заразата, но за момента за България е по-скоро виртуална, отколкото истинска заплаха. В същото време в страната е има нова грипна епидемия от грип Б, която според специалисти е най-силната от десет години. От днес с цел избягване на разпространението на болестта в цялата страна е обявена ваканция за учениците, а здравните власти отмениха плановите операции, женските и детски консултации, както и профилактичните прегледи и имунизации.

 | 

 

 

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус най-накрая призна, че новият коронавирус не е грип и не бива да се третира като инфлуенца. В извънреден брифинг той разкри, че за пръв път вчера броят на новозаразените доказани случаи по света е бил 9 пъти повече, отколкото в Китай, откъдето започна разпространението на инфекцията. 

"Епидемичните стойности в Южна Корея, Иран, Япония и Италия ни притесняват най-силно. От коронавируса заболя и служител на СЗО в Иран", съобщи още Гебрейесус.

 | 

 

 

Няколко училища на територията на Бургаска област са във втора грипна ваканция. Ваканцията е дадена от директорите на училищата, които са две. На територията на Община Созопол три училища са във ваканция от сряда.

 | 

 

 

 

Свободното отглеждане на птици в Ямболска област е забранено, заради риска от птичи грип, съобщиха от БНР. Като мярка срещу разпространението на заболяването е преустановена е дейността на общинските пазари за птици в Ямбол и Елхово.

 | 

 

 

 

Кога са нужни антибиотици?

На пръв поглед симптомите на смъртоносното заболяване, причинено от новия коронавирус, са същите като при грипа. Затова е важно да можем да ги различаваме. Типични за коронавируса са следните симптоми: треска (с температура), суха кашлица, задух, болки в мускулите, умора и отпадналост. По-рядко срещани симптоми са: главоболие, храчене на кръв, разстройство. Нетипични симптоми са: хремата и болките в гърлото, които са характерни за възпаление на горните дихателни пътища.

 | 

 

Във връзка с установяване на съпричастността на мъжът и жената от снимките към инцидент, възникнал през миналата година на територията на ж.к. „Студентски град“ , СДВР търси съдействие за самоличността им.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби