доцент Атанас Мангъров

 | 

 

 

"Всички лекари да слагат престилки, маски, ръкавици, шлемове, облекла и да започнат да лекуват своите болни. Да, страшно е, някой може да загине, но няма друг начин", настоя началникът на Ковид отделението в Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров.

 

Categories:

 | 

 

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов каза кои са новите мерки, които се обсъждат и които ще бъдат приложени скоро.

 

Всички училища с 20% на заболеваемост ще бъдат изведени в електронна среда. Във висшите училища ще продължат да се обучават студентите дистанционно, с изключение на тези, които имат засилени практически уроци.

 

Categories:

 | 

 

 

Отрицателен е тестът за COVID-19 на доц. Атанас Мангъров.

 

Попитан от "Труд" дали действително се е тествал и какъв е резултатът му, инфекционистът посочи, че е добре сами да го видим и ни изпрати копие от лабораторния документ.

 

Доцентът си е направил назофарингеален антигенен тест.

Причина да провери дали се е заразил с коронавирус бе гостуване на доц. Мангъров в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ миналия уикенд.

Categories:

 | 

 

 

Шлемът е по-подходящ за децата в училище, отколкото маските, тъй като не пречи на дишането. Всичко зависи от това как детето се чувства по-комфортно. За мен шлемът е по-подходящ, защото той не пречи на дишането, ако е удобен е съвсем лек и детето по-бързо свиква с него, настоя пред bTV доц. д-р Ангел Кунчев.

 | 

 

 

Критикът на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса у нас доц. Атанас Мангъров коментира как трябва да протече новата учебна година в рамките на пандемия.

"Децата трябва да тръгнат присъствено на училище, но трябва да се затегнат мерките по отношение на хигиената в училищата. Да работят всички умивалници, да има сапун и кърпи за бърсане. Нищо повече", настоя той пред БНР.

Според него мерките, обявени от Министерството на образованието, са правени от хора, които сякаш никога не са влизали в училище и не са се занимавали с деца.

Categories:

 | 

 

 

Доц. д-р. Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД - София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” - Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

 

 | 

 

 

През последните няколко дни в България се забелязва притеснителен ръст на регистрираните нови случаи на COVID-19 за денонощие. Най-очевидната причина за това е формирането на малки огнища - Доспат, Сърница и шуменското село Изгрев.

 

В същото време, българското правителство е категорично, че ако неприятната тенденция от над 100 души дневно се запази в рамките на три поредни дни, страната ни ще се върне към по-строгите мерки, които през последните седмици бяха поетапно отхлабени.

 

Categories:

 | 

 

 

Коронавирусът ще изчезне още през юни. Това прогнозират вирусолози.

 

“Очаквам епидемията да приключи съвсем скоро. Според мен тя ще има подобна съдба на случилото се с друг вирус - SARS, който през един прекрасен юни си отиде завинаги” коментира доц. Атанас Мангъров. Той бе категоричен, че час по-скоро трябва да се отворят ясли, детски градини, училища и университети.

 

Categories:

 | 

 

 

Полковник доц. Георги Попов, е началник на Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА. Член е и на Националния оперативен щаб. Той бе потърсен по горещата тема за битката с пандемията COVID-19. Ето как доц. Попов отговори на въпросите:

 

- Доц. Попов, генерал Мутафчийски обяви, че в началото на м. април България е изживяла лек пик на коронавирус, а сега се наблюдава втори пик. Кога COVID-19 ще излезе от нашата държава?

 | 

 

 

Доц. Атанас Мангъров е на мнение, че сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас и „при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече“, като не е изключен втори пик на заболеваемостта. Началникът на Детската клиника в Инфекциозната болница в София, член на разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби