Българи от кланицата в Германия - огнище на COVID-19, се прибраха!

loading...

 

 

Българи, които работят в кланицата с над 1500 заразени с COVID-19 в Германия, са се завърнали у нас. Това потвърди главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

 

„Имаме данни за някои от тях и активно ще се опитаме да ги издирим. Германия не е сред страните, към които прилагаме задължителна карантина. И това, че тези хора просто се връщат от Германия не е нарушение. Но ако са имали признаци на заболяването и са укрили този факт, това вече е друга тема”, коментира още д-р Кунчев.

 

Той потвърди, че най-много от заетите в предприятието са българи и румънци.

 

По-рано стана ясно, че тестване за коронавирус се прави в Белица, след като български работници от германската кланица, превърнала се в огнище на COVID-19, са се завърнали у нас. Това е станало в деня на обявяване на поетапна карантина в цеха. Властите у нас научиха от екипа на bTV за завърналите се.

 

Тричленното семейство от Белица се прибира от Германия в петък. Тръгват си веднага щом разбират, че много от колегите им в кланицата са заразени с коронавирус. Прибират се, без да съобщят на никого, че идват от огнище на заразата.

 

"Добре сме, супер, просто се притеснихме, че сме били там нали в заразата фактически, иначе няма нищо за момента", казва Румен Захов.

 

Преди да си тръгнат от кланицата им направили тестове, но Румен казва, че още не знае резултата.

 

Консулът ни във Франкфурт няма информация, че българите са напуснали кланицата. От гранична полиция също заявиха, че няма как да контролират придвижването на сънародниците ни, тъй като карантината е отпаднала, и единственият контрол на граничните пунктове са декларациите, които пътуващите попълват.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби