Вирусолог от Кеймбридж стресира света със страшни данни за COVID-19

loading...

 

 

"COVID-19 категорично не е просто един грип. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по висока. Идеята, че се създава изкуствена паника, не отговаря на реалността", настоя пред Нова тв вирусологът към университета в Кеймбридж и консултант към ООН д-р Велислава Петрова.

 

Тя добави, че актуалната ситуация в Европа никак не е добра. Случаите се повишават с бърз темп, а вчера на Стария континент е имало повече регистрирани новозаразени от САЩ.

 

По мнението й страните в Европа преминават през втори пик на заболяването. Той идвал след период, в който хората са били ограничени заради рестрикциите и повишаването било нормално.

 

Според специалиста стъпките, предприети у нас, са в пълен унисон с тези по света.

"Ефектът върху икономиката и много други фактори трябва да бъдат взети предвид", настоя д-р Петрова.

 

Тя добави, че в началото на текущата втора фаза се заразяват много повече млади хора, а при тях смъртността е по-ниска.

 

"Тези млади хора обаче неминуемо се срещат с по-възрастни от тях, което за съжаление ще доведе и до по-голяма смъртност", смята вирусологът.

Д-р Петрова вижда няколко елемента около COVID-19, които всеки трябва да има предвид. Единият от тях са маските, казва тя.

 

"Важно е да се знае, че когато СЗО взима решение, то е продиктувано от много фактори. В началото на пандемията нямаше достатъчно налични маски и предпазни средства и това е причината те да се ползват и препоръчат с приоритет от здравния сектор. Тогава нямаше и данни дали те биха предпазили хората от новия вирус. Сега обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Въпросът дали маските могат да ни предпазят дори не стои на дневен ред".

 

Колективният имунитет е другото важно нещо около пандемията.

 

"Този подход не само е неетичен, но и не е подкрепен от научни данни. Тази стратегия разчита на факта, че когато си инфектиран веднъж, то повече няма да можеш да бъдеш заразен от вируса. При COVID-19 обаче това въобще не е вярно. Има много случаи, в които човек бива заразен повторно от инфекцията", казва д-р Петрова.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби