Шестима закопчани след спецакция в Плевенско

loading...

 

 

Шестима мъже са задържани при полицейска операция в Плевенско. При нея са иззети антични монети и старинни предмети с вид на културно - исторически ценности, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен.

Акцията е преминала под ръководството на Окръжната прокуратура. В колекцията има над 60 предмета с вид на антики и седем металдетектори, открити в частни домове в селата Гиген и Искър. В операцията са участвали служители от секторите "Противодействие на криминалната престъпност" и "Специални тактически действия", отдел "Разследване" и от Базова научно-техническа лаборатория, от РУ Гулянци и Първо РУ в Плевен. Целта е пресичане на престъпленията, свързани с незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата.

 В дома на 50-годишен от Гиген са намерени металдетектор, метални монети с надписи и изображения на глави на мъже, фрагмент от камбана, 34 други монети. Намерени са страници от каталог с описание на на римски монети и артефакти, книга за скулптурни паметници, фрагменти и други предмети с археологически характеристики. В дома на друг жител на Гиген - 46-годишен, са открити металдетектори, три метални къса с изображения на глави на мъже, 13 метални къса с белези на артефакти. На трети адрес, обитаван от 39-годишен, в Гиген, са установени металдетектор и каменно парче. От четвърто и пето жилище - на 35-годишен и 47-годишен, са иззети металдетектори. В село Искър, в дом на 39-годишен, са открити металдетектор, книга за римски монети и техните стойности.

За предполагаемите археологически ценности ще бъде назначена експертиза. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 277 от НК.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби