МАГИЧЕСКИ ДЕН! ВИТЛЕЕМСКАТА ЗВЕЗДА ИЗГРЯВА НА НЕБЕТО В СРЯДА, ВАЖНО Е ДА ЗНАЕМ, ЧЕ...

loading...

В нощта срещу сряда, 1 юли Юпитер и Венера ще се сближат визуално за наблюдаващите ги от Земята и практически на небето ще се вижда само една ярка звезда, пише Sky & Telescope.

Така ще се възпроизведе митичната Витлеемска звезда, която е изгряла на небето по време на раждането на Исус Христос според Библията.В тази си прегръдка двете планети ще прекарат около седмица.

За наблюдателите, невъоръжени с телескопи, те ще приличат на двойна звезда.

Астрономите наричат това явление „прегръдка на звезди”, то се случва сравнително често, но точно между Юпитер и Венера е по-рядко.

Картината, която ще се вижда на небето напомня на библейската притча за Витлеемската звезда, която водила източните мъдреци към мястото, където се е родил Исус. 

„Взривът на свръхнова е смърт на звезда – продължава Олег Уголников. – В края на еволюцията звездата фактически пада сама върху себе си и се превръща в неутронна звезда с отделяне на огромно количество енергия, но ако през това време е имало взрив на свръхнова звезда, сега ние бихме наблюдавали нейния остатък.”

Другата популярна хипотеза е, че Витлеемската звезда е била комета, тъй като според писанието звездата се е движела по небосклона. Възможно е това да е била една от най-загадъчните комети – Халеевата. Тя преминава близо до нашата планета на всеки 75 години. За последен път е наблюдавана през 1986 г. Следващата й визита се очаква през 2061-ва. С тази комета са свързани много поверия. Ако опашката й е дълга, значи ще има война. Според някои изчисления именно Халеевата комета може да е била Витлеемската звезда.

„Има комети, които преминават много близо до Слънцето и така за няколко дни много рязко увеличават своя блясък”, разказва Уголников.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби