Чернобил

 | 

 

 

Пожарите в Украйна отново се разгоряха в Житомирска област и в затворената зона около Чернобил. Това съобщи днес Държавната служба по извънредните ситуации, предаде ТАСС. Около 2000 спасители с почти 450 единици техника участват в гасенето.

В зоната край Чернобил се вземат мерки за локализиране на три огнища на територията на четири местни лесничейства. Там действат почти 1200 спасители с 286 единици техника, включително 3 хеликоптера и 2 самолета. През изтеклото денонощие авиацията хвърли над района общо 376 тона вода.

 | 

 

 

Силни ветрове докараха над украинската столица Киев дим от горящите гори в радиационно замърсената зона около Чернобилската АЕЦ и властите предупредиха днес жителите на града да не отварят прозорците си, предаде ДПА.

Горите са в забранената зона около авариралата през 1986 г. атомна централа на около 100 км северно от Киев. Взривът на 4-и реактор там преди 36 години е смятан за най-тежката ядрена авария в историята, довела до изхвърляне на огромни количества радиоактивни вещества в атмосферата и особено в околните територии.

 | 

 

 

Пожарът в гората край Чернобил продължава да пъпли към атомната електроцентрала 34 години след фаталния взрив на 26 април 1986 г. Експерти се страхуват, че Европа отново може да бъде обхваната от радиация.

Горският пожар в ограничената зона около Чернобил наближава взривилия се реактор, което носи опасност за бъдещото на Украйна и Европа. В момента пожарникарите се трудят да изградят препятствия пред огъня около ядрената централа. Пожарът не може да бъде укротен вече девети ден.

 | 

 

За първи път след аварията в атомната електроцентрала в Чернобил - в изоставения град Припят грейна коледна елха.

Коледното дръвче беше окичено с играчки и то съвсем близо до една от централните сгради на вече призрачния град.

"На място пристигнаха бивши жители на града, за да вземат участие в церемонията. Дървото беше декорирано с орнаменти и снимки", предават местни медии.

Categories:

 | 

 

Името и е Людмила Игнатенко. За нейната история разбра цял свят, след като животът и беше разказан в хитовия сериал на HBO "Чернобил". И то без тя да е давала разрешение за това.

Мини сериалът предизвика истински фурор и припомни за ужаса от април 1986 година, когато светът преживя най-голямата трагедия - аварията в атомната централа в Чернобил. Сюжетът пък е базиран основно на книгата "Чернобилска молитва" на Светлана Алексиевич - една поредица от спращи дъха изповеди на хората, които са видяли ужаса отблизо.

Categories:

 | 

 

Лекарите казват на майка й, че има тумор, а се оказва, че е Мария - единственото дете, родено в Чернобил след ядрена катастрофа. Изхвърляли я на студа, заключвали я в неотоплена колиба, увивали я в мръсни чували, но тя оцеляла и днес е прекрасна 19-годишна жена, която учи в университета в Киев.

Животът на Мария Ведерникова, официално несъществуващ, не си струва и една счупена гривна. Тя е трябвало да се роди като мутант. Но се оказва прекрасно здраво дете със сини очи, руси коси, розови бузки и бяла кожа - като ангелче от кутия за бонбони.

Categories:

 | 

 

Езерото Монте Неме е известно с тюркоазените си води. А също и олово, живак и кадмий, пише блиц.

Езерото Монте Неме в испанския регион Галисия наскоро се превърна в истински магнит за туристите.

Изумрудената вода, заобиколена от живописни хълмове, може да изглежда като идеален фон за селфи. Но тази красота е измамна. Намирайки се в близост до езерото, пътешествениците са изложени на неоправдан риск.

Този район се нарича "Испански Чернобил" или "Токсичните Малдиви".

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби