Ново проучване за въздействието на готвената и суровата храна върху червата

loading...

 

Тъй като готвенето включва излагането на храната на топлина, тя променя физичните и химичните си свойства. Но това променя ли деликатната микробна среда в червата? Това е въпросът, на който изследователите наскоро си поставили, пише zdrave.to.

“Нашата лаборатория и други подобни проучиха как различните видове диета, като вегетарианската, спрямо режима на основата на месо, влияят на микробиома на човека - казва старшият автор на новото проучване, д-р Питър Търнбоу, доцент в университета в Калифорния.

- С изненада открихме, че никой не е изучавал фундаменталния въпрос как самото готвене променя състава на микробните екосистеми в нашите черва”, добавя той.

В новото проучване, изследователите изучили как различните видове варена и сурова храна могат да повлияят на микробиома на червата при лабораторни мишки. За да направят това, те хранели мишките със сурово или варено говеждо месо, суров или варен сладък картоф.

Екипът използвал тези храни, защото предишни проучвания показали, че готвенето променя хранителните им компоненти и защото и двете често присъстват в менюто ни. 

Първо, изследователите открили изненадващо, че суровото месо и вареното месо не влияят върху микробиома на червата на мишките по очевидно различни начини. Има обаче ясни разлики между това как суровите и варените сладки картофи влияят на гризачите.

Мишките на диета със суров картоф имали по-лошо бактериално разнообразие в червата, както и по-малко бактерии. Те също са имали по-висок дял бактерии Bacteroidetes, които играят ключова роля в разграждането на глюканите, форма на захар.

На последния етап от своите изследвания учените се обединили с професионален готвач и наели пет здрави жени и трима мъже на възраст 24-40 години, които се съгласили да участват в диетичния експеримент.

Готвачът приготвял сравними сурови или варени растителни ястия, които участниците опитвали в произволен ред за 3 дни всяка. След 3 дни на сурова или варена диета участниците изпращали проби от изпражненията си в лаборатория за анализ.

Още веднъж изследователите забелязали ясни разлики между популациите на чревните бактерии след излагане на сурова спрямо варена храна. Има обаче фини различия в промените, които изследователите открили в човешката микробиота, в сравнение с тази на мишките.

В бъдеще изследователите целят да проведат допълнителни проучвания, които ще им позволят да разберат по-добре не само как готвената храна въздейства върху бактериите в червата, но и защо има разлики в това как готвената храна въздейства върху хората и при други бозайници.

“Наблюдението, че ежедневните храни нарушават бактериалната физиология на червата, когато се консумират сурови, създават възможности за промяна на човешкия начин на хранене и подтиква към полифармакологичен поглед върху взаимодействията между микробиома на червата и диетичните малки молекули”, заключили изследователите.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби