Кои лекарства за диабет са опасни за възрастните хора

loading...

 

Някои лекарства могат да бъдат опасни за хората в преклонна възраст, смята американският лекар Пит Салбър.

Според него пенсионерите е по-добре да не пият определени препарати за лечение на болести на стомашно-чревния тракт, захарния диабет и редица други проблеми.

Той съветва пенсионерите много предпазливо да се отнасят към някои лекарства за лечение на захарен диабет, защото в противен случай може да се развие хипогликемия - патологично състояние, което се характеризира с ниско съдържание на глюкоза в кръвта.

В списъка с опасни лекарства попадат и антихолинергичните антихистаминни препарати. Според терапевта, приемът на тези препарати може да предизвика проблеми с уринирането, с паметта и функционирането на стомашно-чревния тракт.

Аналогични проблеми може да провокира и приемът на мускулни релаксанти, като Flexeril, Robaxin и др. 

Много от възрастните хора се опитват да лекуват запека с минерално масло, но д-р Пит Салбър призовава да си подберете други препарати за тази цел.

Причината е в това, че минералното масло може да сдържа аспирин. А такова “лечение” може да доведе до развитие на пневмония.

Според доктора, проблемите с изхождането могат да се решат като включите в менюто си повече вода и храни с целулоза (съединителна тъкан). Т.е., употребявайте повече продукти, съдържащи по-голямо количество съединителна тъкан и, разбира се, пийте повече вода.

Ако възрастният пациент има нарушена бъбречна функция, той в никакъв случай не трябва да приема някои видове диуретици, по-точно тези, които повишават нивото на калий в организма. Това може да доведе до аритмия и други опасни последствия за сърцето.

И не на последно място, д-р Салбър препоръчва възрастните хора да не приемат бензодиазепини, които се отпускат в аптеките без рецепта. Тези лекарства могат да предизвикат когнитивни нарушения при пенсионерите, като например понижаване на паметта и влошаване на мозъчната дейност. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби