Доналд Тръмп ограничи социалните мрежи

loading...

 

 

Американският президент Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за социалните мрежи. С нея той премахва част от правната защита от претенции за редактиране на съдържанието. Очаква се заповедта да бъде обжалвана в съда от множество организации.

 

С подписването ѝ президентът Тръмп дава право на регулатора да предприема правни действия срещу фирми като Facebook и Twitter за начина, по който контролират съдържанието в тях.

 

„Няма нищо, което да ме накара да премахна целия си акаунт в Twitter. Мога да стигна до 186 милиона души, когато имате предвид всички акаунти и добавите Facebook и Instagram. Това са много хора. Това е повече аудитория, отколкото имат медийните компании. Честно казано, много повече”, смята Доналд Тръмп.

 

До подписването на заповедта се стигна след като преди два дни Twitter сложи знак за проверка на истинността на туит на президента.

 

„Надявам се, че тази идея, изпълнителната заповед, просто ще си остане парче хартия, а не метод за действие. Тя подкопава принципите на свободно изразяване, подкопава способността на консерваторите и на президента да достигнат гласоподавателите си в целия политически спектър в платформите на социалните мрежи”, посочи президентът на Асоциацията за свобода на словото Стив Делбианко.

 

Според президента Тръмп решенията на социалните мрежи относно истинността на съобщенията, извършването на промени в тях или блокирането им по същество са редакторска политика и социалните мрежи действат като издатели.

 

„Това наистина е напълно неправилна интерпретация. Става въпрос за закон, който е бил тълкуван отново и отново много широко от множество съдилища. Той просто казва – замествам закона със собствено тълкуване, което няма право да прави. И така затова този закон няма да издържи в съда”, коментира професорът по право в университета „Сейнт Джон” Кейт Нолик.

 

Twitter обяви, че указът е реакционен и политически ангажиран. Позицията на социалната мрежа е, че документът заплашва бъдещето на свободата на словото в интернет.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби