На първо четене: Приеха задължителната предучилищна за 4-годишните

loading...

 

 

Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца мина на първо четене в парламента днес. Крайният срок за въвеждането му е учебната 2023/2024 година.

 

За гласуваха 105 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, 52-а народни представители от БСП и "Воля" се въздържаха, а четирима бяха против.

 

В момента предучилищното образование е задължително за 5- и 6-годишните деца, а на градина ходят 78 процента от 4-годишните. Мотив на управляващите за намаляване на възрастта на задължителното образование е необходимостта да се обхванат всички деца от различните етнически групи, както и да се ускори езиковото и когнитивното им развитие. В същото време родителите ще могат да бъдат активни на пазара на труда.

 

Обучението - в градини и с игри

 

Според приетите днес законови промени задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца ще се осъществява само в детските градини, а обучението ще е както досега - предимно чрез игри. Общините ще имат три години да осигурят места в градините за всички деца, тъй като в големите градове има недостиг на места.

 

Социалистите, които бяха основни критици на мярката, прогнозираха напрежение между родители и директори на градини, тъй като вероятно ще се наложи в групите да има повече от 30 деца, което и сега е повод за спорове.

 

БСП, ДПС и "Обединени патриоти" настояха детските градини да са безплатни за всички деца. В момента в бюджета са отделени средства за подпомагане на социално слабите семейства при плащане таксите на 4-годишните деца. От ДПС поискаха в градините да се учи майчин език.

 

Зелена светлина за електронното обучение

 

На първо четене парламентът разреши електронното дистанционно обучение при грипни епидемии, непредвидени обстоятелства, в иновативните училища с ограничение до 20 на сто от часовете, както и за ученици със здравословни проблеми, които налагат продължително отсъствие.

 

Според депутата от БСП проф. Иво Христов пътят към ада е постлан с електронното обучение, тъй като то ще произведе биороботи. По-късно председателят на ресорната комисия в парламента Милена Дамянова от ГЕРБ каза, че не трябва да се говорят лъжи по отношение на електронното обучение. В отговор Стоян Мирчев от БСП каза, че ГЕРБ иска образованието на българските деца да бъде равно на образованието на "спящия човек с банкнотите от 500 евро на шкафчето".

 

Според приетите текстове приходите на училищните настоятелства от имущество ще трябва да бъдат използвани за подкрепа на съответната образователна институция.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби