Учители с петиция до МОН: Искаме опция за дистанционно преподаване!

loading...

 

 

Учители организираха петиция до МОН с искане да имат опцията да преподават дистанционно, ако имат здравословни проблеми.

 

Подобна идея вече беше обсъдена с образователния министър в края на миналата седмица. Тогава родители поискаха да имат правото сами да решават дали децата им да учат онлайн или присъствено в училище.

 

От МОН на този етап обаче са категорични, че дистанционно ще се обучават само децата с доказани здравословни проблеми.

 

"По-добре е преподаването да става по избор на учителите, защото това ще повиши доверието им в системата. Има учители в рискови групи, които подценяват ситуацията. Дори при едно леко заболяване, те ще бъдат поставени под карантина", обясни преподавателят Лъчезар Паунов.

 

От КТ "Подкрепа" са провели анкета за нагласите сред учителите относно начина, по който да стартира учебната година.

 

"Данните са интересни – 82% от преподавателите подкрепят редовния учебен процес, 13% са за обучение в електронна среда, аналогично на това, което беше по време на извънредното положение. 6% от учителите подкрепят хибридното обучение – състоящо се от едновременно преподаване в реална среда и връзка с технически средства с учениците", посочи пред Нова тв председателят на Синдикат "Образование" Юлиян Петров.

 

Проучването сред учителите показва, че 67% от тях смятат, че ще има известен риск с началото на учебната година. 9% от преподавателите са заявили, че няма да започнат работа.

 

"Подобна беше ситуацията, когато отвориха детските градини. Те работят вече от няколко месеца, макар и в редуциран вариант. Нищо толкова лошо не се е случило", коментира още Петров.

 

Грета Ганчева от МОН пък посочи, че се провеждат разговори и срещи. Изготвят се и насоки за работа на учебните заведения, съвместно със социалното и здравното министерство.

 

"Те ще бъдат оповестени много скоро. Ще са точно за начина, по който да бъде организиран учебният процес. За нас, като образователни експерти, е важно той да започне в реална среда – присъствено, защото това е най-доброто за децата. За учителите обмисляме различни варианти", каза експертът.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби