Карантинираните и болните от COVID-19 гласуват с подвижна урна

loading...

 

 

С подвижна урна ще гласуват хората, поставени под карантина заради коронавируса. Право на глас ще могат да изразят и онези, които се намират в лечебно заведение към датата на парламентарните избори. Това бе записано в Закона за извънредното положение на второ четене. 

 

За да се случи гласуването обаче, избирателите ще трябва да заявят желанието си да гласуват по този начин не по-късно от три дни преди изборния ден, предаде novini.bg. Всяко заявление ще се проверява от РЗИ.

Здравният министър и главния държавен здравен инспектор ще трябва да определят противоепидемичните правила за изборния процес. Въпреки пандемията предизборна кампания ще има. Тя обаче ще се провежда при строго спазване на мерките. 

 

Депутатите не одобриха искането на ДПС да се разрешава събирането на партиен актив в затворени помещения при допустим капацитет. 

 

"Правим това предложение, за да изравним режима, т.е. да дадем шанс и на партиите да могат за събират толкова хора, колкото ще съберат партиите от шоубизнеса. И го правим, за да не превръщаме всяко партийно събиране и всяка среща с избирателите в концерт", каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

 

По идеята на ДПС се разрази спор, който прерасна в политическа обида. Отношение взе музикантът и депутат от ГЕРБ Калин Вельов.

 

"Музикантите ползват мрежичка пред микрофоните си, за да ограничат компресията при някои букви като П. Така се спира въздухът и слюнките, които излизат. Затова много е важно, за да запазим сдравето на хората, да ограничим в залите опасността при казването на БСП и ДСП", заяви той.

 

Шегата му обаче не се хареса на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който направи препратка към изтекли записи с участието на премиера, който говори за председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. 

 

"Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория, или не влиза", попита Карадайъ.

 

Коментарът на Караянчева беше лаконичен - "Това беше толкова грозно".

 

Междувременно БСП се противопостави на промените, които се правят. Те настояха, че не отговарят на очакванията на обществото. Имаше критика и защо измененията за вота са в Закона за извънредното положение, а не в самия Избирателен кодекс. 

 

До проментие в Закона за извънредното положение, касаещи вота, се стигна, след като стана ясно, че редовните парламентарни избори ще се проведат в условия на пандемия. След серия от консултации държавният глава избра датата 4 април и пришпори управляващите да задействат организацията за безопасно гласуване. 

 

Очаква се ЦИК да поеме отговорността за обучението на секционните избирателни комисии, за раздаването на предпазните материали и др.

 

Същевременно МВнР отговаря за подготовката на изборите в чужбина. Вече са изпратени запитвания за разрешение за отваряне на помещения за гласуване. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби