Разработиха нов вид тестване за К-19 при деца

loading...

 

 

Новоразработен тест за коронавирус с форма на близалка се въвежда в някои от австрийските детски градини като алтернатива за прохождащи деца, които не харесват много тампони в гърлото или носа, съобщи АФП.

 

Децата - малко срамежливи - се наредиха в една детска градина във Виена тази седмица, за да бъдат тествани, като упражнението беше отворено за медиите.

 

Въпреки че децата са освободени от много вирусни мерки, има опасения, че с отварянето на училищата и детските градини по-заразният вариант, който се появи във Великобритания и е доминиращ в няколко страни от ЕС, може да се разпространи по-широко сред младите хора и децата.

 

Това може да допринесе за нов скок на случаите и да застраши напредъка с кампаниите за ваксиниране.

 

За да "следи инфекциите" и да предложи "разумна алтернатива на други възможности за тестване", австрийската провинция Бургенланд вече е поръчала 35 000 теста като близалки, каза говорител на регионалното правителство пред Франс прес.

 

Това следва успеха на пилотен проект с деца в някои детски градини и дневни центрове.

 

До родителите са изпратени писма, в които се информира, че провинция Бургенланд ще предоставя на всяко дете три безплатни теста на седмица.

 

Инструкциите гласят, както следва: „Поставете теста в устата, смучете 90 секунди, потопете теста в контейнера, изчакайте 15 минути, проверете резултата. След първоначалното разочарование, че на тестовете липсват ярките цветове и сладкият вкус на истинска близалка, вместо да приличат на „извънгабаритен памучен тампон“, бащата и графичният дизайнер Доминик Кротчек казва, че неговото тригодишно дете вече приема добре тестовете.

 

"Това е безпроблемно - току-що го направихме отново и работи добре", каза Кротчек пред AФП. „Мисля, че има смисъл да имаме по-строг контрол в образователния сектор“, каза той.

 

Тестовете са измислени от Мануела Фьодингер, която ръководи лабораторията във виенската болница „Кайзер Франц-Йозеф” и е призната за пионер в лесен за използване тест за гаргара, който сега е широко използван в нацията от 8,9 милиона, пише Монитор.

 

Когато миналата година градът Виена призна нейното изобретение, кметът на Виена попита какво може да се направи, за да се тестват малки деца, а Фодингер отговори: "Имам идея и за това."

 

Във Виена Фьодингер сега провежда проучване с деца на възраст между една и шест години в пет детски градини, за да покаже колко точни са резултатите от тестовете и да помогне да се реши дали тестовете- близалки могат да се използват по-широко.

 

Снимка: AFP

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби