Архитектурно чудо: Бялата джамия "Шейх Зайед" в Абу Даби - СНИМКИ

loading...

Снимки: bradva.bg

Джамия "Шейх Зайед" се намира в Абу Даби и е най-големият мюсюлмански храм в Обединените арабски емирства.

Известна е и като Голямата джамия и е осмата по големина в света. Определено може да влезе в челната тройка за най-красивата, а защо да не застане и на първо място. Храмът носи името на шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян - основателя й и първият президент на ОАЕ, който е погребан в нея. Джамията официално е открита по време на ислямския празник Рамадан през 2007 година.

Тази величествена структура е достъпна за обществеността и наистина си заслужава да се посети. Въпреки, че снимките вътре не са разрешени, пазачите разрешиха на репортер от bradva.bg да направи няколко уникални кадъра на внушителния интериор.

Дизайнът на джамията е вдъхновен от мавританската и монголската храмова архитектура и по-специално от джамията Хасан II в Казабланка и Бадшахи в Лахор, повлияла пряко в разпределението и разположението на купола. Нейните извити арки символизират мавританската архитектура, а минаретата са класически арабски. Интериора и екстериора на Голямата джамия най-добре се описват като смесица от арабски, мавритански и монголски стил.

Шейх Зайед е толкова голяма, че може да побере 40 000 поклонници наведнъж. Само в основната зала за молитва могат да се съберат около 9000 богомолци. В близост до нея има още две стаи с капацитет от 1500 човека, които се ползват предимно от жени.

В четирите ъгъла на помещенията има четири минарета, които се издигат на около 115 м. височина. 57 купола покриват основната сграда и външния двор. Всички те са украсени с бял Бианко мрамор от Пиетрасанта в Италия, а за вътрешната украса е използван такъв от Лаас.

Двора е постлан отново с мрамор във флорални мотиви и е с размер 17 000 кв. м.

Голямата джамия в Абу Даби е носителка и на няколко световни рекорда. Сред тях е за най-голям килим - 5 627 кв. м. Изтъкан е от около 1 200 тъкачи, 20 техници и 30 работници. Тежи 47 тона, от които 35 са вълна и 12 памук, а възелчетата в рамките му са приблизително 2 268 милиарда.

КОГАТО СЕ СТЪМНИ, ХРАМЪТ ИЗГЛЕЖДА ОЩЕ ПО-ВПЕЧАТЛЯВАЩО...

Тук се намира и някогашния най-голям полилей в света. Общият им брой е 7, като всички са внесени от Германия, изработени са от позлатена мед и са украсени с милиони кристали Сваровски.

Най-големият от тях е с 10 м диаметър и 15 м височина. Въпреки гигантските си размери сегашният рекордьор се намира в Доха и този остава на второ място.

Полилеите в джамията са наистина впечаляващи

Автор и снимки: bradva.bg

 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби