Нещо уникално се случи! Археолози откриха път към света на мъртвите

loading...

 

В Древния Египет хората вярвали, че преди да попаднат в задгробния свят, покойниците трябва да преминат през сурови изпитания. Археолозите са открили именно тази пътека с препятствия. 

Полско - египетска археологическа група е открила пътя към страната на мъртвите, който бил изграден специално за фараон Джосер. Той е управлявал през 2648 - 2667 година преди нашата ера.

Именно на този фараон се приписва строителството на най-първата пирамида в Египет, пише блиц.

По време на разкопките на пирамидата му археолозите са открили система от ровове и няколко десетки мумии. Самите мумии са били лошо съхранени и явно не са принадлежали на висши сановници. 

В рова е имало преходи и стълби, а също така и ниши с неизвестно предназначение. 

Според египетските вярвания, пътят към задгробния живот бил труден и опасен. Преди умрелият да може да се наслади на вечния живот, трябвало да минат през изпитания, за да си заслужат това. 

"Сухият ров е вероятно първообраз на този път, през който фараонът трябвало да премине, за да достигне вечния живот. Това е именно пътят с препятствията, охраняван от опасни същества", смятат археолозите.

В едно от помещенията на рова учените са намерили ритуален харпун със змия. 

Ето какво разкрива ръководителят на групата Камил Курашкевич:

"Това оръжие би могло или да е едно от очакващите фараона изпитания, или пък е служело за негова защита."

Намерените съоръжения доказват, че някои от вярванията, свързани със задгробен живот в Египет, са били отразени и в реалността.

При това първите текстове и надписи, описващи пътя на фараона към задгробния живот, са започнали да се появяват във вътрешността на пирамидите едва след няколкостотин години след управлението на Джосер. 

Археолозите предполагат, че свитъците или не са се съхранили до наши дни, или са били откраднати. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби