Невероятна драма с Фолксваген! В последния момент отложиха решението за Турция, пак сме в играта

loading...

 

Избирането на място за новия мултибранд завод на Volkswagen Group с всеки изминал ден започва да прилича на истински холивудски трилър.

Подготвената точка с решение в полза на Турция е била отложена от надзорния съвет на закритото му заседание. Въпреки масирания натиск на катарските акционери и определени високопоставени членове на управителния съвет, топ босовете в надзорния съвет са призовали за още анализи и събиране на информация.

По информация на Агенция ПИК, това е поне трети път, при който надзорния съвет отлага решението като натискът е започнал още през пролетта тази година.

Междувременно, сделките между директорите на Volkswagen и Президента Ердоган привличат внимание на нарастващ брой евродепутати в Брюксел и там скандалът започва да придобива сериозен размер.

Говорителят на европейските зелени започна блиц офанзива срещу немския концерн, разпращайки до медиите своя въпрос до Европейската Комисия относно сделката. Според Райнхард Бютикофер гаранцията за изкупуване на 40 000 автомобила от турската държава и щедрата субсидия от 400 милиона евро е несъвместима с европейските правила за държавна помощ, към които Турция трябва да се придържа в замяна на свободния достъп до гигантския европейски пазар. Турция, обаче, все още отказва да пригоди вътрешните си закони към тези ангажименти и смята, че може да даде държавната помощ законно.

Това нарушение, комбинирано с западащото върховенство на закона, медийни и демократични свободи, правят решението на Фолксваген изключително тревожно. Бютикофер призовава Европейската Комисия да действа по казуса решително и да престане с политическото лицемерие – ясно е, че Фолксваген се опитва да спечели от нарушаване на правилата за държавна помощ и да ощети други стрнаи-членки. Шефът на Зелените хвърля истинска бомба в края на писмото си като атакува лично бившия канцлер Гергард Шрьодер, който стои зад турската кандидатура, наричайки го „слуга на диктатори и лобист на Кремъл“.

Писмото на Бютикофер е подписано от евродепутати от зелените, либералите и ЕНП, включително българите Ковачев и Новаков.

Новината намира място веднага в авторитетния Berliner Morgenpost, според който намерението на Фолксваген да строи в Турция е посрещнато от широка политическа опозиция в Брюксел. Депутати на ЕНП, Зелените и Либералите са заявили пред редакторите на Morgenpost, че Турция нарушава ангажиментите си по митническия съюз и така нарушава равнопоставеността в конкуренцията с другите европейски държави. Немският вестник изнася новината, че евродепутата от Зелените Таубадел е де факто от Долна Саксония, където е разположена централата на автомобилния гигант и чийто премиер има златна акция в надзорния съвет и тя е апелирала именно към надзора да спре сделката.

Според Таубадел, базирането на завода в Турция ще заздрави авторитарния режим на Ердоган и ще изпрати „деструктивен сигнал“ към България. Според нея, „Фолксваген изглежда не са научили нищо от последните скандали – всеки, който смята, че може да разчита на обещанията на Президента Ердоган с оглед на крехката и критична политическа ситуация в Турция вероятно ще трябва да плати скъп финансов риск за подобна инвестиция“.

Източниците на Агенция ПИК от консултантска компания зад Океана, която работи в аутомотив сектора коментират, че многократното отлагане на решение в полза на Турция показва ясно две неща – (1) надзорният съвет не се чувства уверен в дългосрочните ползи от партньорство с Ердоган, макар и краткосрочните плюсове да са ясни и (2) България все още не е написала домашното си по максимално сближаване на двете оферти.

Второто намира потвърждение и в забавянето от около месец на отговора на Министерски съвет на въпрос от Агенция ПИК дали България е изпратила подобрената оферта до Фолксваген, за която Росен Плевнелиев съобщи пръв в свое телевизионно интервю.

Според близките до ПИК топ консултанти, вече има реален риск надзорния съвет да канселира целия проект и да разшири съществуващите заводи на групата в Словакия и Чехия, за което местните правителства вече са започнали да лобират.

„Заигравките с Ердоган вече стават взривоопасни, а няма кой да чака България повече от 1 година да измисли начин да даде максимално позволената държавна помощ, комбинирана със задължителните странични бонуси – накрая ще видим как двама се карат, а трети печели“, коментира нашият източник.

ПИК

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби