ВиК: Водата в Брестовица е в норма! Местните: Не е!

loading...

 

 

Казусът с водата в Брестовица продължава да притеснява местните жители. Въпреки уверенията от ВиК - Пловдив, брестовичани не смятат, че водата е безопасна за тях и становището, че взетите проби са в норма - въобще не отговаря на истината.

 

Жители на селото се свързаха с редакцията на Glas.bg, за да информират каква е ситуацията от първо лице.

 

Първо нека припомним част от информацията на ВиК, която бе разпространена в медиите.

 

Питейната вода в село Брестовица не е опасна за здравето на хората. Пробите, които „Водоснабдяване и канализация“ взима всяка седмица в селото, са в норма. Наличие на манган се установява само след възникване на аварии. В момента се монтира филтър, който да възпре навлизането на евентуални частици от окислен манган в мрежата, съобщиха от ВиК преди дни.

 

Сдружението Живот за Брестовица, което представлява селото, отговори на твърденията на дружеството.

 

Проблемът с водата на Брестовица не е от вчера. И не от вчера брестовичани се опитват да се доберат до полагащата им се според Закона за водата питейна вода. Големият шок обаче дойде, когато през февруари гръмна новината за наличие на завишени количества манган във водата ни. Нека поясним какво може да предизвика приемането на манган в завишени дози:

 

- халюцинации,

 

- забрава,

 

- симптоми на Паркинсон,

 

- белодробна емболия,

 

- пневмония,

 

- бронхит,

 

- стомашни заболявания,

 

- увреждане на нервите и импотентност

 

- УМСТВЕНИ МАЛФОРМАЦИИ В НЕРОДЕНИТЕ НИ ДЕЦА.

 

Кметът на селото ни организира една среща с институциите, които на местно ниво са ангажирани с питейната вода. Присъстваха Областната администрация в лицето на г-жа Каназирева, Асоциация ВиК към Областната администрация в лицето на г-н Митко Стойчев, кмета на община Родопи г-н Михайлов, г-жа Чопкова от Басейнова дирекция в Пловдив и инж. Гълъбов от страна на ВиК Пловдив ЕООД. На срещата г-жа Каназирева се ангажира лично с проблема, а г-н Гълъбов ни се скара, защото не сме благодарни, че плащаме толкова евтина вода, която по наше мнение не бива да се нарича питейна.

 

Г-жа Каназирева действително започна разследване по темата. Установи се, че ВЕЦ Кадиево е надхвърлил заявеното инвестиционно намерение 20 пъти. В резултат лонгозната гора на Кадиево е изгнила, а водното огледало стига на 30м от водоизточника ни, с което е наружена санитарната зона. За непопадалите в такава ситуация ще поясним, че манганът е продукт на гнилостни процеси на органични материи.

 

С цялата ни благодарност към г-жа Каназирева и екипа и, които продължават проучванията, ние, членовете на ГС “Живот за Брестовица“ решихме, че е крайно време да предизвикаме отговорните институции да си свършат непосредствените задължения, а именно да ни осигурят питейна вода. Проучванията безусловно са нужни, но докато текат процедурите, ние продължаваме да наливаме от чешмите си черна вода, кафява вода, жълта вода, като в в кошмарна приказка. И никой не знае кога ще се появи следващата партида от нея. А ние не желаем да завещаем на децата си този нерешен проблем.

 

Като председател на ГС “Живот за Брестовица“ искам да подчертая, че ценим отношението към проблема ни, демонстрирано от г-н Михайлов, кмет на община Родопи, с решението да се заделят 80хлд лева от бюджета на общината за проектиране на нов водопровод на селото ни. Голяма част от мътилката наистина се дължи на затлачената с манган водопроводна система, която е амортизирана и наистина компроментирана.

 

Прилаганото от ВиК Пловдив ЕООД аериране на водата ни видимо не е в състояние да изчисти водата от вредни примеси. Със или без обещаният от ВиК Пловдив до края на септември и все още не ясно дали монтиран филтър за твърди частици, водата ни продължава и ще продължи да е негодна за консумация и хигиенни нужди. Проблемът по наше мнение може да се реши само с нов водоизточник или пречиствателна станция. За момента обаче течащото хидрогеоложко проучване не излязло със становище за причината за наличието на манган и няма как да се гарантира, че една евентуална пречиствателна станция няма да се окаже с недостатъчен капацитет в бъдеще.

 

В село Брестовица тече подписка срещу фактурирането и заплащането на настоящата вода като питейна, каквато тя не е. Сдружението подготвя среща на институциите, ангажирани с питейната вода, за намиране на бързо решение на проблема. Ние категорично отхвърляме твърдението на ВиК Пловдив ЕООД, че водата ни е нормите. Готови сме да покажем на всеки заинтересован какво всъщност получаваме срещу исканата от ВиК сума от 1,5лв на кубик за питейна вода. Не приемаме и становището на ВиК Пловдив ЕООД, че мътна вода тече само, когато има авария и можем да го докажем. Непрофесионално е да се очаква, че вода, постъпила по затлачената с манганови налепи водопроводна система на селото, ще тече чиста и годна за пиене.

 

За да бъде наистина в нормите, водата ни се нуждае от нов водоизточник и нова водопроводна система заедно. Само едното от тях ще компроментира отново водата ни. А продължаващите твърдения на ВиК Пловдив ЕООД, че водата е годна за пиене означат, че ВиК Пловдив ЕООД всъщност съзнателно или по друга причина трови близо 4000 души, жители на село Брестовица."

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби