Обжалваме карантината пред две инстанции след поправките

loading...

 

 

С поправките в Закона за здравето се дава опция да жалим актовете, свързани с карантината, на две инстанции по реда на Административно-процесуалния кодекс (АПК). Това става ясно от внесените от Министерския съвет нови текстове, с които ще се отмени извънредното положение на 13 май.

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева вече свика извънредно заседание на парламента на 8 май 2020 г. от 11.00 часа, а ден по-рано, на правна комисия депутатите ще гласуват промените.

 

“Имахме много задълбочен дебат в две фази, уважихме становищата на вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев да нямаме отклонения от двуинстанционното обжалване на тези актове, за да нямаме спор по отношение на пълноценността и изчерпателността на правото на защита на засегнатите лица”, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

 

На въпрос дали така няма да се затрупа с дела Върховния административен съд (ВАС), Кирилов заяви: “Това означава двойно, допълнително натоварване на ВАС, да се произнася по актове, по които вероятно вече изпълнението би било приключило и правният интерес от това обжалване би бил отпаднал”. Важен детайл е, че обжалването на карантината не спира изпълнението на заповедта за нея, а в изолация можем да бъдем поставени от лекуващ лекар или директор на болница.

 

Компенсират самоосигуряващите се с 290 лева

 

Самоосигуряващите се лица ще имат месечна компенсация от 290 лева. Това става ясно от параграф 21 на Закона за здравето в преходните и заключителни разпоредби.

 

В текста на предложението се казва:“За срок до два месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта превежда компенсация в размер 290,00 лв. за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване, съгласно критерии и условия, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител/самоосигуряващо се лице. Средствата са за сметка на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове”, пише "Труд".

 

Хамид Хамид (ДПС), зам.-председател на правна комисия:

 

– Ще подкрепи ли ПГ на ДПС проекта за изменение на Закона за здравето, г-н Хамид?

– Не сме имали обсъждане още на заседание на парламентарната група, но считам, че е наложително приемането на такъв закон, който ще позволи налагането на мерки извън хипотезата на извънредното положение. В този смисъл принципно сме в подкрепа на текстовете, внимателно ще направим своя прочит и там, където е необходимо, ще направим нашите предложения. Към момента принципно подкрепяме законопроекта, без да твърдя това за всеки отделен текст.

 

– Не се ли овластява много здравния министър с поправките?

– Не мисля. И сега в Закона за здравето в епидемични ситуации, както и в Закона за защита от бедствия и аварии се съдържат правомощия на министъра на здравеопазването, които може да осъществява с цел защита здравето на гражданите.

 

– От правителството ясно дадоха да се разбере, че влизането на поправките в сила трябва да се случат преди отпадането на извънредното положение на 13 май, за да продължат да действат мерките срещу COVID-19. Но какво се случва, ако президентът наложи вето на някои текстове?

– При подобна ситуация, първо – ветото е право на държавния глава и никой не може да му го отмени, то е гарантирано от конституцията. Но в тази хипотеза парламентът може да вземе друго решение и да удължи срока на извънредното положение, колкото е необходимо – няколко дни или седмица. Не може заради процедурни или конюнктурни или с политически намерения, някой да остави промеждутък от няколко дни и държавата без задължителните противоепидемичните мерки с цел гарантиране здравето на българите. Мисля, че всички политици ясно осъзнават своята отговорност и не мисля, че бихме били изправени пред подобна хипотеза. Но, ако бъдем, то парламентът има ресурс и описани в правилника правомощия, с които да вземе съответните решения.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби